EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA

HÁZIPATIKA oldalunkon olyan TERMÉSZETES megoldásokat ajánlunk, amelyek a BETEGSÉG megelőzésére, különböző BETEGSÉGEK és TÜNETEK házi ápolására, az EGÉSZSÉG megőrzésére szolgálnak. A TERMÉSZET MINDENRE AD MEGOLDÁST!

*PATIKA - *EPE *EPEKŐ *EPEKÖVESSÉG

Az epekövesség gyakori megbetegedés, az epekő előfordulása a 30. életév után folyamatosan nő. Az epebetegség a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat. A férfiak 10, míg a nők kb. 20%-a betegszik meg élete során epe panaszokkal. Az epekőbetegség egyik legfontosabb hajlamosító tényezője a népbetegségnek számító elhízás. Az epekövek több, mint fele soha nem okoz panaszt, azonban néha súlyos görcsroham kialakulásához is vezethetnek. Hosszasan fennálló epekő-betegség esetén veszélyes szövődmények kialakulására is számítani kell. A tüneteket okozó epeköveket műtéti úton kell eltávolítani, a beavatkozás a beteg gyógyulásához vezet.

Az epekő betegség kialakulása, okai

Az epe egy fontos, összetett emésztőnedv, amelyet a máj választ ki. Az epe a májból az epeutakon át az epehólyagba kerül, ahol egy ideig tárolódik és besűrűsödik, majd - étkezéseket követően - a közös epevezetéken keresztül a vékonybél kezdeti szakaszába ürül, és itt elősegíti a zsírok emésztését.

Az epekövek több, mint 80%-a koleszterinből áll. Több ok vezethet a koleszterin epekő formában történő kicsapódásához. Ezen okok közé tartozik a fokozott koleszterin kiválasztás, a koleszterint oldott formában tartó epesavak hiánya, egyes májműködési zavarok, az epehólyag lelassult ürülése miatt az epe hosszas pangása, továbbá az epeutakat érintő, többnyire fertőzéses eredetű gyulladások. A kicsapódó anyag eleinte homok finomságú szemcséket alkot, amelyek a későbbiekben akár több centiméter átmérőjű epekövekké is megnőhetnek.

Az epekövek általában csak akkor kezdenek panaszokat okozni, mikor hatásukra gyulladásba jön az epehólyag fala, illetve mikor elég nagyra nőttek ahhoz, hogy elzárják az epehólyag kivezető csövét, vagy a - májból és az epehólyagból jövő epeutak egyesüléséből létrejövő - közös epevezetéket. Ilyenkor epeköves görcsroham is kialakulhat.

Minél tovább vannak jelen a szervezetben az epekövek, annál nagyobb valószínűséggel vezetnek valamilyen szövődmény kialakulásához is. A hosszasan fennálló kövek, az epeutak falát bélelő nyálkahártyát izgatják, annak idült gyulladását tartják fent.

Nem ritka az epehólyag heveny gyulladása sem, melyet a meggyengült nyálkahártyát ilyenkor elárasztó különböző kórokozók okozzák. Ennek súlyos következményei lehetnek pl. az epehólyag falának átfúródása, tályogképződés vagy sipolyok kialakulása.

A bélbe vezető sipolyon át távozó nagy méretű kövek, bélelzáródást is okozhatnak. Néha az epekövek a máj működését is megzavarják, aminek következtében sárgaság lép fel, valamint a hasnyálmirigy területén is gyulladást okozhatnak. A hosszú időn át meglévő epekövek növelik az epehólyagrák kialakulásának valószínűségét.


Az epekő tünetei, felismerése

Nagyon sok esetben az epekő - a kialakult kövek több, mint fele ilyen - hosszú ideig, vagy akár a beteg élete végéig észrevétlen marad, mivel semmilyen panaszt nem okoz. Nem ritka az sem, hogy más betegség kivizsgálása közben, véletlenül derül fény az epekő jelenlétére.

Az epekő okozta panaszok gyakran kiadós étkezés, vagy zsíros étel elfogyasztása után jelentkeznek. Enyhébb esetben zavaró hasi puffadást, emésztési zavart tapasztal a beteg. Súlyosabb esetben epeköves görcs formában jelentkezik a betegség.

Hányinger, rossz közérzet vezetheti be a tipikus epeköves "rohamot", később a gyomortájon vagy jobb oldalon, a bordák aljánál jelentkező kellemetlenségtől a heves, görcsös fájdalomig terjedhetnek a beteg panaszai. A fájdalom kisugározhat a jobb lapocka vagy a váll felé, és hányás, rosszullét kísérheti.

A közös epevezetékben elhelyezkedő kövek jellemző tünetegyüttese az epeköves görcs, a sárgaság és a láz. Ilyen esetben a beteg vizelete sötét, barnás, széklete pedig agyagszürke színű lehet.

Hányingerrel, hányással, illetve lázzal és sárgasággal kísért görcsös hasi fájdalom esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Az orvos a has megtapintása után hasi ultrahang vizsgálattal igazolja az epekövek esetleges jelenlétét. Nagyon ritkán, ha ez a vizsgálat nem nyújt elég információt, vagy ha kérdéses az eredmény, akkor CT vizsgálat segítségével, vagy gyomortükrözéssel egybekötött kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal tudják pontosan ábrázolni az epehólyag és az epeutak állapotát. Ez utóbbi eljárás egyben kezelésre is lehetőséget nyújt, kis méretű kövek eltávolíthatók ezen az úton.

Az epekő kezelése, megelőzése

Meglévő epekövek esetén a panaszok kialakulását késleltetni, intenzitásukat mérsékelni lehet zsírszegény és csökkentett energiatartalmú diétával.

Naponta több alkalommal, kis mennyiségű étel elfogyasztása javasolt. Kerülni kell az erősen fűszeres, és a sok durva rostot tartalmazó ételeket. Az epeköves görcsroham enyhíthető fájdalomcsillapító és görcsoldó gyógyszerek bevételével, mely után javasolt a bőséges folyadékbevitel.

Ma az orvosok között elfogadott nézet, hogy a tünetmentes - véletlenül felfedezett - epeköveket nem kell kezelni. Mivel azonban a kövek fennállása az évek során a panaszok megjelenéséhez, sőt esetleg szövődmények kialakulásához is vezethet, az orvos a korai kezelés mellett is dönthet. A panaszokat okozó betegség azonban mindenképpen orvosi beavatkozást igényel.

Megoldásként leggyakrabban a hastükrözéses epehólyag-eltávolítást választja az orvos. Ilyenkor a műtétet laparoszkóp segítségével, közismert nevén "kulcslyuk módszerrel" végzi a sebész, így néhány egészen apró vágáson át elvégezhető az operáció.

Ez a beavatkozás a nyitott hasműtéthez képest minimális megterhelést jelent a beteg számára, néhány napra rövidül a kórházi tartózkodás ideje, és a beteg hamarosan újra munkaképes lesz. A gyulladásban lévő epehólyag esetén ezt a beavatkozást antibiotikum kúrának kell megelőznie.

Az epevezetékben elhelyezkedő köveket először gyomortükrözés útján, az epevezeték patkóbélbe szájadzásának kitágításával távolítják el. Többnyire ezt a beavatkozást követi a hastükrözéses epehólyag-eltávolítás.

Az epekő-betegség kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője az elhízás, ezért az egészséges testsúly fenntartásával és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető az epekő kialakulásának valószínűsége.

Ugyancsak gyakrabban fordul elő epekő azoknál is, akiknél régóta fennálló epehólyag-gyulladás figyelhető meg, továbbá cukorbetegségben, a bél egyes gyulladásos megbetegedéseiben, illetve bizonyos májbetegségben szenvedők körében.

A magas koleszterinszint is növeli a kockázatot. Továbbá genetikai tényezők (családi hajlam) is szerepet játszhatnak a betegség létrejöttében. Egyes nőkben pedig terhesség alatt alakulnak ki az epekövek.

Forrás:http://egeszseg.origo.huWeblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 192
Heti: 805
Havi: 3 166
Össz.: 1 269 831

Látogatottság növelés
Oldal: EPEKŐ
EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA - © 2008 - 2019 - hazipatika.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyógytea készítés szabályai - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »