EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA

HÁZIPATIKA oldalunkon olyan TERMÉSZETES megoldásokat ajánlunk, amelyek a BETEGSÉG megelőzésére, különböző BETEGSÉGEK és TÜNETEK házi ápolására, az EGÉSZSÉG megőrzésére szolgálnak. A TERMÉSZET MINDENRE AD MEGOLDÁST!

*ANOREXIA NERVOSA

Az ANOREXIA NERVOSA lényege a csökkent táplálkozás, amelynek következtében jelentős fokú fogyás jön létre, minimálisan a testmagasságnak megfelelően számított ideális test- tömeg 15%-ának az elvesztését jelenti, extrém esetekben ez az 50%-ot is meghaladhatja.
A gyors fogyás, illetve az olykor 25-30 kg-ra történő cachectizálódás életveszélyes állapotot jelent. Kezdetben az étvágy megvan, a beteg azonban koplalásra kényszeríti magát az elhízástól való félelmében, saját testképének hamis észlelése alapján. Ez azt jelenti, hogy a beteg saját testét a jelentős fokú fogyás ellenére is kövérnek tartja, ugyanakkor más személyek megítélésében ez a patológia nem jelentkezik.

Az *ANOREXIA NERVOSA végső oka ismeretlen, legvalószínűbb a psychés eredet.

Forrás:http://www.vitalitas.hu

Az anorexia nervosa psychodinamikája még nem tisztázott. Indító okként rendszerint valamely súlyos stresszhelyzet deríthető ki. Kialakulásában számos hajlamosító tényező játszhat szerepet: egyéni hajlam, depressio, anxietas, személyiségzavar, kognitív és emocionális zavar, a testkép hibás megítélése, lelki- vagy testi traumák, genetikai és családi hajlam, kulturális tényezők. A betegség kialakulására a családszerkezet nagy hatással van. Többnyire olyan családokban halmozódik, ahol az anya erőszakos és meghatározó szerepű, az apa gyenge és passzív; az anorexiás gyermek betegsége mintegy stabilizáló tényezőként van jelen a családi egyensúly helyreállításában. A családtagok között jellegzetes a túlzott gondoskodás, egymás behálózása és befolyásolása, a konfliktusok kerülése. A betegek többnyire úgy érzik, hogy mindent mások parancsára tesznek, és semmit a saját akaratukból. Ebből a helyzetből kísérelnek meg kitörni különös étkezési szokásaik révén. Bár úgy tűnik, hogy a család hatása a meghatározóbb, a kulturális befolyásnak is van jelentősége. A mai nyugati társadalmakban a nőideál a vonzó karcsú alkat. Kiváltó tényező lehet a depressio; erre enged következtetni az anorexia évszakos ingadozása májusi tetőponttal, ami egybeesik a hangulatzavarok és az öngyilkosságok csúcsidőszakával.

Az anorexia nervosás betegek alig panaszkodnak. Rákérdezésre gyakran kiderül alvászavaruk, amenorrhoeájuk. Nem ritka a székrekedés, gyakori a hasi teltségérzet és fájdalom, a hideg hőmérséklet rossz tűrése, néha valódi hypothermia, a végtagok zsibbadása a hidegre bekövetkező túlzott vasoconstrictio miatt. Előfordul igazi Raynaud-jelenség is.

A betegek éhségérzetüket figyelmen kívül hagyják vagy maguk előtt is tagadják; a táplálkozás psychés gátlása erősebb bennük, mint az étvágyuk. Psychomotorikusan túlzott az aktivitásuk: gyakran alkalmaznak szinte “rituális” tornákat, sokszor kifejezetten az étkezéseket követően, mintegy a felvett energiamennyiség ledolgozása céljából. Az anorexiás beteg saját maga által összeállított “fogyókúrás” diétája az ételek összmennyiségének kvantitatív csökkentésén túl kvalitatív jellegzetességeket is mutat. Különösen jellegzetes az állati eredetű zsírok és fehérjék kerülése, nem ritkán az anorexiát vegetariánus táplálkozás előzi meg vagy vezeti be. A koplalás következtében a subcutan zsírszövet eltűnik, negatív fehérjeegyensúly alakul ki, hypoproteinaemia, dehydratio és elekrolitzavarok jelentkezhetnek. A bőr száraz, berepedő, a körmök törékenyek, hypertrichosis észlelhető. Anaemia, bradycardia, hypotensio vagy orthostaticus hypotonia, anasarca léphet fel. A gyomor-bél peristaltica csökken, étkezés után hasi fájdalom, puffadás, korai teltségérzés jelentkezik, obstipatio alakul ki, a bélpanaszok ileusig fokozódhatnak. Csontfejlődési zavar, osteoporosis is kialakulhat. A menses szabálytalanná válik, majd a beteg teljesen amenorrhoeás lesz. A felsorolt tünetek fehérje- és vitaminhiány, az elektrolitok hiánya miatt alakulnak ki elsősorban, ami szekunder módon az anyagcsere megváltozását, a hypothalamus- hypophysis tengely működésének csökkenését, az agyi biogén amin és peptidanyagcsere változását eredményezi.

Az anorexia nervosa kritériumai: a testsúly csökkenése az elvárható testsúly 85%-a alá akár felnőttkorban, akár a növekedési életszakaszban; kóros félelem az elhízástól a beteg soványsága ellenére; a testkép zavara: a test súlyának, méreteinek és küllemének helytelen önértékelése, a soványság tényének tagadása; amenorrhoea a menarchét követő életkorban, azaz három egymást követő menses kimaradása. Néhány szerző kritériumai között a BMI < 18 kg/m2 is szerepel.

Forrás:vitalitas.hu
Partner: HIMALAYAWeblap látogatottság számláló:

Mai: 158
Tegnapi: 104
Heti: 761
Havi: 3 122
Össz.: 1 269 787

Látogatottság növelés
Oldal: ANOREXIA NERVOSA
EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA - © 2008 - 2019 - hazipatika.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyógytea készítés szabályai - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »