EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA

HÁZIPATIKA oldalunkon olyan TERMÉSZETES megoldásokat ajánlunk, amelyek a BETEGSÉG megelőzésére, különböző BETEGSÉGEK és TÜNETEK házi ápolására, az EGÉSZSÉG megőrzésére szolgálnak. A TERMÉSZET MINDENRE AD MEGOLDÁST!

*PATIKA - *BULIMIA NERVOSA

A *bulimia nervosa bizarr étkezési szokásokat jelent, ami a beteg életének központi problémájává válik.
A *bulimiában a táplálékfelvétel fékevesztett, amit hányással és hashajtással kompenzál a beteg.
A *bulimia Indító okaként rendszerint valamely súlyos stresszhelyzet deríthető ki. Kialakulásában számos hajlamosító tényező játszhat szerepet: egyéni hajlam, depresszio, anxietas, személyiségzavar, kognitív és emocionális zavar, a testkép hibás megítélése, lelki- vagy testi traumák, genetikai és családi hajlam, kulturális tényezők. A betegség kialakulására a családszerkezet nagy hatással van.
A *bulimiások családjában gyakori az indulati zavar, az alkoholizmus és a kábítószerfüggés. Egyesek szerint a betegség kiváltásában a szexuális visszaéléseknek is szerepe lehet.
A *bulimia nervosa átmehet valódi *anorexia nervosába is; ilyenkor megszűnnek a lakmározási epizódok.
A *bulimia nervosa betegség lényegéből adódik a nagy étkezés, az önhánytatás és purgálás, haspuffadás, flatulentia, székrekedés, böfögés, hasfájás, hányinger. Metabolicus alkalosis miatt olykor tetania is előfordul. Bulimia nervosában ritkább az amenorrhoea, viszont gyakori az oligomenorrhoea és a vérzések rendszertelensége.

A *bulimiás evési kényszer mindent elsöprő, a betegek gondolatai szinte állandóan az étkezések körül járnak. Elvesztik ellenőrzésüket a táplálkozásuk felett; az evés kényszerét bennük nem az éhségérzet hajtja. Titokban és inkább este esznek.

A túlevés időszakát sokszor szénhidrátdús táplálékok fogyasztása vezeti be, ami láncreakciót indít el hasonlatosan az alkoholisták „első pohár” jelenségéhez. A bekebelezett táplálék mennyisége elképesztően nagy lehet: elérheti az 50 000 kcal-t naponta.

Egy-egy étkezés időtartama ilyenkor 1-2 óra, de megnyúlhat akár 8 órára is; egy alkalommal 3500 (maximálisan 11 500) kcal-t fogyasztanak el. Hetenként általában 12 ilyen periódus fordul elő. Testsúlyuk növekedését önhánytatással és hashajtózással akadályozzák meg. A hányás rituálévá alakulhat; egyesek megtanulják külső inger nélkül is visszaöklendezni gyomortartalmukat. A bulimiára jellemző az antiszociális magatartás: 12-14 százalékuk lop (leggyakrabban élelmiszert), több közöttük a kábítószer- és az alkoholfogyasztó; gyakrabban követnek el öngyilkosságot és öncsonkítást.

Gyakori továbbá a száj- és garatüreg, a nyálmirigyek gyulladása. A fogak állapotának gyors romlása, fogzománc-károsodás egyrészt a fokozott szénhidrátfogyasztás, másrészt pedig a hányások során bekövetkező gyomorsav-irritáció miatt fordul elő. Relatíve gyakoriak a hypokalaemia következtében fellépő szívritmuszavarok, végtag-paraesthesiák, görcsök, mellkasi fájdalmak, néhány esetben tetaniás rohamot is megfigyeltek. Alkalosis, dehydratiós jelenségek fordulhatnak elő.

Szorványos melléktünetként bőrkiütéseket, bőrszárazságot, haj- és körömtörékenységet is regisztráltak. Hypoproteinaemia és alszároedema is kialakulhat. Bulimiában emelkedett a szérum amilázszintje, ami nem jelent klinikai pancreatitist.

A diétás irányelveket az aktuális leletek határozzák meg. Megfelelő folyadékbevitel, az elektrolit-háztartás zavarának rendezése, különös tekintettel az esetleges hypokalaemiára vagy hypocalcaemiára a leglényegesebbek. Fontos az étkezés egyoldalúságának megszüntetése, fehérjében gazdag, többnyire energiaszegény, vitaminokban, nyomelemekben gazdag és változatos táplálékok rendelése.

Forrás:www.vitalitas.hu


Partnerünk: Tiszta Forrás


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 159
Tegnapi: 104
Heti: 762
Havi: 3 123
Össz.: 1 269 788

Látogatottság növelés
Oldal: BULIMIA NERVOSA
EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA - © 2008 - 2019 - hazipatika.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyógytea készítés szabályai - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »