EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA

HÁZIPATIKA oldalunkon olyan TERMÉSZETES megoldásokat ajánlunk, amelyek a BETEGSÉG megelőzésére, különböző BETEGSÉGEK és TÜNETEK házi ápolására, az EGÉSZSÉG megőrzésére szolgálnak. A TERMÉSZET MINDENRE AD MEGOLDÁST!

A GYÓGYNÖVÉNY TEAKÉSZÍTÉS ALAPSZABÁLYAI


A TEAKÉSZÍTÉS ALAPSZABÁLYAI



A kivonási eljárás helyes megválasztásával elérhetjük, hogy a gyógynövényekből a hatóanyagokat a legjobb hatásfokkal nyerjük ki.

A hatóanyagok megóvása érdekében ne használjunk fém eszközöket, teánkat üveg, vagy porcelán edényben készítsük el és textil, vagy műanyag szűrőn keresztül szűrjük!


FŐZET

Főzetet akkor készítünk, ha a növényrész kemény ( pld. gyökér, gyökértörzs, kéreg ) és hatóanyagai nem bomlékonyak.

Ekkor 15 - 30 percen keresztül főzzük, az elpárolgott vizet pótoljuk, majd szűrjük, és ízlés szerint ízesítve fogyasztjuk.


FORRÁZAT

Forrázatot készítünk, ha a kivonandó növényrész puha ( pld. föld feletti hajtás, levél, virág )vagy hatóanyagai bomlékonyak, illékonyak.

Forrázat készítésekor az előírt mennyiségű gyógynövényt megfelelő mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10 -20 percig állni hagyjuk, majd a teát szűrjük és ízesítjük.


Hideg vizes kivonat


Hideg vizes kivonatot készítünk, ha a gyógynövény hatóanyagai hőre bomlanak, vagy megváltoznak ( pld. nyálka és C- vitamin tartalmú növények ).

Kivonatot készítünk akkor is, ha a hatóanyagok így jól, de a kezelés szempontjából kedvezőtlen hatású anyagok nem, vagy rosszul oldódnak ki ( pld. medveszőlő )

Áztatás során a gyógynövényt szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5 - 10 órán át állni hagyjuk, majd a kivonatot szűrjük.



A TEÁT FORRÁZZUK, FŐZZÜK, VAGY HIDEG VIZES KIVONATOT KÉSZÍTÜNK BELŐLE


****************************************************

AZ IGAZI TEA

ÉRDEKESSÉGEK A TEÁRÓL

A TEA RÖVID TÖRTÉNETE

A teáról többféle legenda született. Az egyik szerint az igazi teaital közel háromezer évvel ezelőtt Kínában készült el, amikor egy szellő néhány vadteacserje levelét belefújt Shen Nong császár vízforraló edényébe.

A 16. századi kereskedők már Európába is elvitték a Kelet legnagyszerűbb ajándékát. Az eleinte méregdrága tea a 18. században már mindenkinek elérhetővé vált, meghódította a világot. Ma már saját ízlésünk szerint, magunk is készíthetünk egyedi keverékeket.

A teagazdaságok szaporodásával a tea ára is mérséklődött, így a teázás általánossá válhatott a szegényebb néprétegek körében is.
Később a teát már nem főzték, hanem forrázták.
A szárított leveleket kőmalmokban porrá őrőlték.
Mire pedig Európába is eljutott a tea, Kínában már nem a porteát használták, hanem a megszárított leveleket forrázták le.
Ezt a készítési módot vették át az európaiak.

Az évelő tea ( camellia sinensis ) levélkékkel védett rügyeit a mai napig kézzel gyűjtik be, majd fonnyasztják, hengerlik és részlegesen vagy teljesen fermentálják, azaz erjesztik.

Ez az eljárás adja meg a teára jellemző aromát!

Ezek szerint van fehér, sárga, zöld, világoszöld, vörös és fekete tea.
Ezekből sokféle keveréket készítenek, de akár mi is keverhetjük őket különféle fűszerekkel, virágokkal, szárított gyümölccsel, magvakkal, gyökerekkel, attól függően, milyen hatást szeretnénk elérni vele.

Érdemes kisérletezni, így egyedi ízekkel, illatokkal tehetjük még élvezetesebbé mindennapi teánkat!

Fehér tea: A levelek enyhén fermentáltak, a belőlük készült tea színe, illata, és aromája is halványabb, gyengébb, mint más teafajtáké.
Utóíze hosszan tartó, de gyenge aromája miatt kevésbé népszerű.

Zöld tea :

Erős, hosszan tartó aromája és
kiváló méregtelenítő hatása miatt népszerű teafajta.

A leveleket nem fermentálják, a belőle készült főzet zöldes színű, enyhén sárgás árnyalattal, íze emlékeztet a tealevél természetes ízére.

Kínában a több ezer éves tapasztalatok alapján a zöld tea fogyasztásának az alábbi kedvező élettani hatásokat tulajdonítják:
Kiválóan elősegíti az emésztést.


Kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, ezáltal megelőzi a szívbántalmak kialakulását.
Vizeletelhajtó, a vese-; epe- és hólyagkövek kialakulását gátolja.
Látásjavító.
Növeli a testi és szellemi frissességet.


A zöld tea gyógyhatását napjainkban tudományos módszerekkel is alátámasztották, hatóanyagai a szervezetben lejátszódó káros oxidatív folyamatokat is gátolják, ily módon számos betegség kialakulását megelőzi.


****************************************************





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 89
Heti: 332
Havi: 1 858
Össz.: 1 190 090

Látogatottság növelés
Oldal: A TEAKÉSZÍTÉS ALAPSZABÁLYAI
EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA - © 2008 - 2017 - hazipatika.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: akacvirag gyogyito hatasa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »