EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA

HÁZIPATIKA oldalunkon olyan TERMÉSZETES megoldásokat ajánlunk, amelyek a BETEGSÉG megelőzésére, különböző BETEGSÉGEK és TÜNETEK házi ápolására, az EGÉSZSÉG megőrzésére szolgálnak. A TERMÉSZET MINDENRE AD MEGOLDÁST!

CICKAFARKFŰ


CICKAFARKFŰ, CICKAFAROK

A CICKAFARKFŰ egyéb nevei: közönséges cickafark,

orvosi cickafark, egérfarkúfű, ezerlevelűfű.

Latin neve: Achilea millefolium L.

A cickafarkfű a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, legelőkön, réteken, utak mentén, parlagokon az ország minden részén, sok helyen tömegesen előforduló, jellemző illatú, szőröktől szürkészöld évelő növény.

A cickafark virágzata 3-5 mm átmérőjű fészkekből összetett sátorozó buga. A fészkekben szürkésfehér korongvirágok és fehér pártájú karimavirágok vannak.

Tőlevelei 20-30 cm hosszúak, nyelesek, lándzsás kerületűek, 2-4 cm szélesek, 2-4-szer szeldeltek;

A szára egyenes, a levélszeletkék porcos szálkahegyűek. A szár levelei felfelé kissebbedők, az alsók rövid nyelűek, a felsők ülők, 2-3-szor szeldeltek. Egyenes, 30-60 cm magas, egyszerű vagy elágazó.


A cickafarkfű gyűjtése: Júniustól őszig virágzik. A cickafarkvirágot üde nyílásban kell gyűjteni: a virágzati ernyőket úgy kell szárukról lecsípni, hogy tetejüktől számítva, szárrészükkel együtt ne haladják meg az 5-6 cm hosszúságot. Fűárunak a növény virágzó, leveles szárai legfeljebb 30-40 cm hosszúságban vághatók el. A levélárut a tavaszi tőlevelek gyűjtésével állítják elő.

A cickafarkfű hatóanyaga: A virág több, a növény egyéb része kevesebb kék színű, azuléntartalmú illóolajat tartalmaz (0,1-0,5%). Van továbbá achillein glukoalkaloid, keserűanyag, cseranyag, nikotinsav, aszpargin, egyglikozida, zsírosolaj, gyanta, és szénhidrát tartalma is. Csakis az orvosi cickafark és az alakkörébe tartozó fajok tartalmaznak azulénes kékolajat: cickafarkolajat (8-10%).

A cickafarkfű gyógyhatása:


Külsőleg:

Fogíny-, szem- és általában gyulladásokra öblögető és borogatószer. A cickafarkolajjal gyulladást megszüntető kenőcsök készülnek. Az azulénes kenőcs a gyulladást nem folytja el, hanem a lefolyását gyorsítja.

Belsőleg

A cickafarkfű tea étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó, epe- és májműködést elősegítő, menstruációs zavarokat megszüntető, húgyszervi és légzőszervi bántalmakat gyógyító, vérnyomáscsökkentő. Viszértágulás, gyomor- és bélhurut, valamint prosztatabántalmak ellen is ajánljuk.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 189
Tegnapi: 104
Heti: 792
Havi: 3 153
Össz.: 1 269 818

Látogatottság növelés
Oldal: CICKAFARKFŰ
EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA - © 2008 - 2019 - hazipatika.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gyógytea készítés szabályai - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »