GÖRCSOLDÓ, FERTŐTLENÍTŐ, FOGFÁJÁST CSILLAPÍTÓ
SZEGFŰSZEG
A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik, a szerecsendió közeli rokona, viszont nem rokona a szedfűborsnak.
A szegfűszegfának akkor szedik le a bimbóját, mielőtt kinyílna a virág. Ezt a napon megszárítják és így lesz belőle fűszer. Kellemes aromájú, jellegzetesen illatos, csípősen fűszeres ízű.
Gyógyhatása: A szegfűszeg kiváló görcsoldó, elmulasztja a hasfájást, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.
Lényeges amiről sokan nem tudnak: enyhíti a kínzó fogfájást, ha néhány darabot elrágcsálunk belőle vagy egyenesen a lyukba illesztjük.
**************************************************
Wikipédiából a szabad enciklopédiából:
A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.
Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak.
A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név.
Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9—12 éves korukban kezdenek virágozni.
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges íz árnyalatot ad a savanyúságnak. Fahéjjal kombinálva többféle, főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italt ízesítenek vele.
Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is – Indonéziában például cigaretta illatosítására is. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák. A szegfűszegolajban sok (15% körül) az eugenol, ami a vanillin egyik fő aromaanyaga. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Caryophylli flos néven hivatalos drog.
*****************************************************
A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:
![]() |