EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA

HÁZIPATIKA oldalunkon olyan TERMÉSZETES megoldásokat ajánlunk, amelyek a BETEGSÉG megelőzésére, különböző BETEGSÉGEK és TÜNETEK házi ápolására, az EGÉSZSÉG megőrzésére szolgálnak. A TERMÉSZET MINDENRE AD MEGOLDÁST!

FOGYÓKÚRA, IZÜLETI GYULLADÁS

MUSTÁRMAG

Kedvelt fűszer a mustár, de gyógyító célra a mustár növény magjait használjuk. Gyógyító növényként már Hippokratész is ajánlotta, gyomorbántalmak ellen.


Hatásos vizelethajtóként, epe- és májpanaszok esetén.

Rendkívül jó hatású izületi gyulladásra, reumatikus fájdalomra a mustártapasz.
A mustártapaszhoz egy teáskanálnyi mustármagot lisztté őrlünk, kevés melegvizzel összekeverjük és egy vászonkendőre kenve a fájó testrészt beborítjuk vele.

Mustárfürdő kúra ajánlott influenza, hörghurut és vérellátási panaszok esetén.
A mustárfürdőhöz 10 dkg mustármagot porrá őrlünk és egy vászonzacskóban a meleg vízbe lógatjuk. Néhányszor megnyomkodjuk, hogy a hatóanyagok jól kioldódjanak. Kb 10 percig áztatjuk a vízben, majd a zacskót kivesszük. Ezt az oldatot öntjük a fürdőkádba és ebben fürdünk. 2 – 3 alkalommal, napi 20 perc fürdőzés ajánlott!

A mustárban lévő linol - és linolénsav segíti a zsírok lebontását, ezért fogyókúra esetén is hasznos a fogyasztása.

Fűszerként általában az ecettel és fűszerekkel ízesített porrá őrölt mustárt használjuk.

Fogyókúra vagy izületi gyulladás: mustármag


****************************************


Wikipédiából:

A mustárfű magja a mustármag gömbölyded, sárgás, gödrösen pontozott. A mustármagból készül a mustár fűszer. Két faja ismert, a fehér vagy angol mustár (Sinapis alba) és a fekete vagy francia mustár (Brassica nigra). A két faj két különböző nemzetség tagja, mindkét nemzetség a káposztafélék vagy más néven keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik.

A fehér mustár magjait már a sumérok is használták. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.

A növény magjai aprók (kb. 1 mm-esek), gömbölyűek, sárgák vagy világosbarnák; az ízük enyhén csípős. A magvak illó olajat, zsírolajat fehérjét tartalmaznak. A fekete mustár magja kívül vörösesbarna színű, belül zöldessárga, apró és gömbölyű. A mustár csípős ízét és kedvező étrendi hatását a magban felhalmozódó nitrogén- és kéntartalmú glikozidok, az ún. mustárglikozidok okozzák. Jellemző glikozidjai az allil-izotiocianátok (sinalbin – fehér mustár, sinigrin - barna mustár). A glikozidokat víz vagy nyál jelenlétében a mirozin enzim elbontja allil mustárolajokra és más vegyületekre, ezek okozzák a mustár csípős ízét, szagát. Az allil-mustárolaj-tartalom fajtól és fajtától függően változó, 0,5-1,7%. Tartalmaz még 0,2-1,0% illóolajat, 20-40% zsírosolajat, nyálkaanyagokat, erukasavat.


*****************************************************

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 89
Heti: 313
Havi: 1 839
Össz.: 1 190 071

Látogatottság növelés
Oldal: MUSTÁR, MUSTÁRMAG
EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA - © 2008 - 2017 - hazipatika.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: akacvirag gyogyito hatasa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »